Grikiai su tunu yra paprastai ir greitai pagaminamas patiekalas, kuris tiks jūsų pietums. Jį galite pasigaminti iš vakaro ir įsidėti į pietų dėžutę. Šiuos grikius galite valgyti tiek pašildytus, tiek šaltus. Patiekalą gaminome su morkomis, cukinija ir svogūnu, bet tinka pačios įvariausios daržovės, pavyzdžiui, vyšniniai pomidorai, šparaginės pupeles, paprikos, žirneliai, alyvuogės ir t.t.
Jeigu nenorite naudoti tuno, galite jį keisti malta mėsa (ypač tinka kalakutiena), smulkiai pjaustyta vištiena, pupelėmis, avinžirniais ar tofu sūriu.
Grikius su tunu patiekiu kartu su šviežiomis daržovėmis.

Kokia yra grikių nauda mūsų organizmui?
Grikių kruopos yra vienos sveikiausių ir naudingiausių mūsų organizmui. Jos turi ganėtinai daug augalinės kilmės baltymų, tad ypač tinka veganams ar vegetarams. Šios kruopos natūraliai neturi glitimo, todėl tinka ir sergantiems celiakija ar netoleruojantiems glitimo.
Grikiai tinka ir turintiems jautresnį skrandį, nes jie yra lengvai virškinami. Šiose kruopose gausu skaidulų, kurios gerina virškinimą, gali padėti reguliuoti cukraus kiekį kraujyje ir mažinti cholesterolio lygį. Grikiai turi daug magnio, vario, geležies, fosforo ir cinko. Juose yra antioksidantų flavonoidų, kurie gali padėti kovoti su organizmo uždegimais.
Kaip pagaminti grikius su tunu ir daržovėmis?
Grikiai: juos atskirai išverdame pasūdytame vandenyje.
Daržovės: keptuvėje įkaitiname šlakelį aliejaus ant vidutinės ugnies, sudedame burokine tarka sutarkuotą morką ir smulkiai pjaustytą svogūną. Juos pakepiname apie 5 minutes ar kol suminkštės. Kepant galima įpilti truputį vandens. Sudedame supjaustytą cukiniją ir dar pekapiname keletą minučių.
Tunas: sudedame nusunktą tuną, viską išmaišome.
Patiekimas: į keptuvę sudedame grikius, pomidorų padažą, prieskonines žoleles, pagal skonį įberiame druskos ir juodųjų pipirų. Taip pat įberiame tarkuoto kietojo sūrio. Viską išmaišome ir pakepiname apie minutę.
Kitos greitų pietų idėjos







Grikiai su tunu ir daržovėmis
- Porcijų skaičius: 2
- 1 porcijos maistinė vertė: 337 kcal, angliavandenių 41,1 g, riebalų 7,4 g, baltymų 24 g
- Paruošimo laikas: 20 minučių
Jums reikės:
- 80 g nevirtų grikių
- didesnės (140 g) skardinės tuno savo sultyse
- morkos
- svogūno
- 1/2 jaunos cukinijos
- 3 valg. š. pomidorų padažo
- saujelės tarkuoto kietojo sūrio
- saujelės krapų
- žiupsnelio džiovintų bazilikų
- žiupsnelio druskos, juodųjų pipirų
- alyvuogių aliejaus, kepimui
Gaminimas:
- Atskirai išverdame grikius pasūdytame vandenyje.
- Keptuvėje įkaitiname šlakelį aliejaus ant vidutinės ugnies, sudedame burokine tarka sutarkuotą morką ir smulkiai pjaustytą svogūną. Juos pakepiname apie 5 minutes ar kol suminkštės. Kepant galima įpilti truputį vandens.
- Sudedame supjaustytą cukiniją ir dar pekapiname keletą minučių. Sudedame nusunktą tuną, viską išmaišome.
- Į keptuvę sudedame grikius, pomidorų padažą, prieskonines žoleles, pagal skonį įberiame druskos ir juodųjų pipirų. Taip pat įberiame tarkuoto kietojo sūrio. Viską išmaišome ir pakepiname apie minutę.