Šie kiniški kepti ryžiai su vištiena, kiaušiniais ir daržovėmis – universalus ir greitai pagaminamas patiekalas, kurį galima valgyti tiek vakarienei, tiek įsidėti į pietų dėžutę. Šie kepti ryžiai yra sotūs, maistingi, turintys daug baltymų. Gaminau juos su vištienos krūtinėle, šaldytomis daržovėmis. Patiekalo proporcijos yra lengvai keičiamos, todėl jį gamindami galite drąsiai eksperimentuoti.
Šį patiekalą patiekiu su šviežiomis daržovėmis (agurkais, salotų lapais, pomidorais, ridikėliais ir pan.)

Kuo ypatingas šis keptų ryžių patiekalas?
Kepti ryžiai (angl. „fried rice“) – kiniškas patiekalas, kuris yra populiarus visame pasaulyje. Dažniausiai naudojami prieš dieną išvirti ryžiai, kurie sumaišomi su daržovėmis, mėsa ar jūrų gėrybėmis, kiaušiniais. Į šį patiekalą galite dėti įvairius mėsos ar daržovių likučius. Taip pat galite naudoti tai, ką randate savo šaldytuve.
Kepti ryžiai dažnai gaminami su šaldytomis daržovėmis, tad jas naudodami sutaupysite laiko. Žinoma, galite naudoti ir šviežias daržoves, pavyzdžiui, morkas, žirnelius, paprikas, kukurūzus, svogūnus, grybus, svogūnų laiškus, kopūstus. Iškepusios daržovės dar turi likti traškios ir išlaikyti savo formą.
Dažniausiai naudojamas sojų padažas, taip pat galima įdėti truputį ryžių acto, kepintų sezamų aliejaus, austrių padažo ar „Srirachos“.
Kaip pagaminti keptus ryžius su vištiena?
Ryžiai: juos išverdame taip, kaip nurodyta ant pakelio.
Vištiena: ją supjaustome nedideliais gabaliukais, sumaišome su sojų padažu, juodaisiais pipirais ir paprikos milteliais. Pamarinuojame apie 20 minučių kambario temperatūroje. Keptuvėje įkaitiname šlakelį aliejaus ant vidutinės–aukštos kaitros, sudedame vištieną ir ją apkepiname, kol bus apskrudusi. Išimame iš keptuvės.
Kiaušiniai: išplakame du kiaušinius. Keptuvėje vėl įkaitiname šlakelį aliejaus ant mažos ugnies, sudedame kiaušinius. Kai jie pradės tirštėti, su mentele stumiame juos į keptuvės vidurį. Kepame, kol nebebus skysčio. Kiaušinius išimame iš keptuvės.
Daržovės: keptuvėje įkaitiname šlakelį aliejaus ant vidutinės ugnies, sudedame smulkiai pjaustytą svogūną, šaldytas daržoves ir viską kepame apie 5 minutes. Sudedame susmulkintą česnaką ir pakepiname apie 30 sekundžių.
Patiekimas: į keptuvę sudedame ryžius ir viską gerai išmaišome. Tada sudedame vištieną, ryžius, supilame sojų padažą, ryžių actą, supjaustytus svogūnų laiškus. Patiekdami apibarstome sezamų sėklomis, apšlakstome sezamų aliejumi.
Jeigu patiko kepti ryžiai su vištiena ir daržovėmis, siūlome išbandyti ir šiuos receptus
- Vištienos filė kepsneliai su džiūvesėliais
- Vištienos stir-fry su Hoisin padažu
- Kesadilijos su jautiena






Kepti ryžiai su vištiena, kiaušiniu ir daržovėmis
- Porcijų skaičius: 4
- 1 porcijos maistinė vertė: 256 kcal, angliavandenių 16,1 g, riebalų 9,2 g, baltymų 24,6 g
- Paruošimo laikas: 30 minučių
Jums reikės:
- 1 (apie 250 g) vištienos krūtinėlės
- 3/4 (130 g) stiklinės nevirtų ryžių (geriausia naudoti „Jasmine“ ar vidutinio grūdėtumo ryžius)
- 200 g šaldytų daržovių (naudojau morkas ir žirnelius)
- 2 kiaušinių
- 1/2 svogūno
- 2 skiltelių česnako
- svogūnų laiškų
- 3 valg. š. sojų padažo
- 1 arbat. š. sojų padažo (vištienai)
- 1/2 valg. š. ryžių acto
- 1 arbat. š. saldžiosios paprikos miltelių
- žiupsnelio juodųjų pipirų
- šlakelio aliejaus, kepimui
- skrudintų sezamų aliejaus (nebūtinai)
- sezamų sėklų (nebūtinai)
Gaminimas:
- Ryžius išverdame taip, kaip nurodyta ant pakelio.
- Vištieną supjaustome nedideliais gabaliukais, sumaišome su sojų padažu, juodaisiais pipirais ir paprikos milteliais. Pamarinuojame apie 20 minučių kambario temperatūroje.
- Keptuvėje įkaitiname šlakelį aliejaus ant vidutinės–aukštos kaitros, sudedame vištieną ir ją apkepiname, kol bus apskrudusi. Išimame iš keptuvės.
- Išplakame du kiaušinius. Keptuvėje vėl įkaitiname šlakelį aliejaus ant mažos ugnies, sudedame kiaušinius. Kai jie pradės tirštėti, su mentele stumiame juos į keptuvės vidurį. Kepame, kol nebebus skysčio. Kiaušinius išimame iš keptuvės.
- Keptuvėje įkaitiname šlakelį aliejaus ant vidutinės ugnies, sudedame smulkiai pjaustytą svogūną, šaldytas daržoves ir viską kepame apie 5 minutes. Sudedame susmulkintą česnaką ir pakepiname apie 30 sekundžių.
- Į keptuvę sudedame ryžius ir viską gerai išmaišome. Tada sudedame vištieną, ryžius, supilame sojų padažą, ryžių actą, supjaustytus svogūnų laiškus. Patiekdami apibarstome sezamų sėklomis, apšlakstome sezamų aliejumi. Skanaus!