Skip to content

Putpelių kiaušiniai: ar jie tikrai vertingesni už kitus kiaušinius?

  • by
Putpelių kiaušiniai: ar jie tikrai vertingesni už kitus kiaušinius?

Putpelių kiaušiniai – tai ne tik gurmaniškas gardėsis ar Instagram’o įrašų žvaigždė. Šie miniatiūriniai kiaušiniai su charakteringomis rudomis dėmėmis ant lukšto jau seniai nebe naujiena ir mūsų parduotuvių lentynose. Tačiau ar jie tikrai nusipelno dėmesio, ar tai tik dar vienas brangus „supermaisto“ marketingo triukas?

Šiame straipsnyje išsiaiškinsime, kuo putpelių kiaušiniai skiriasi nuo įprastų vištų kiaušinių, ar jie tikrai sveikesni, kaip juos tinkamai ruošti ir ar verta mokėti 3–5 kartus didesnę kainą už tokį mažą produktą.

Putpelių kiaušiniai: dėl ko jie ypatingi?

Vidutinis putpelės kiaušinis sveria vos 9–12 gramų – tai maždaug penktoji vištų kiaušinio dalis. Tačiau šis mažylis koncentruoja stulbinamą maistinių medžiagų kiekį mažame tūryje. Putpelių kiaušiniai yra vieninteliai paukščių kiaušiniai, kurių beveik neveikia salmonelės bakterijos dėl aukštesnės putpelių kūno temperatūros (42 °C palyginti su vištų 41 °C).

Lukštas plonesnis už vištų, bet proporcingai tvirtas, su unikaliu rusvu ar pilku dėmelių raštų, kuris kiekvieno kiaušinio unikalus, tarsi piršto antspaudas. Šis raštų įvairumas yra genetinis ir priklauso nuo putpelės veislės – Japonijos putpelės deda šviesesnius su smulkesnėmis dėmėmis, o Europos – tamsesnius su stambesniu raštu.

Trynys proporcingai didesnis nei vištų kiaušiniuose – sudaro apie 31 % viso kiaušinio masės, kai vištų – tik 28 %. Tai reiškia, kad iš putpelių kiaušinių gauname daugiau vertingiausios dalies su vitaminais ir mineralais. Baltymas skaidresnis, bet tirštesnis už vištų kiaušinių baltymą.

Maistinė vertė: ar tikrai geresni už vištų kiaušinius?

Čia prasideda įdomiausia dalis. Palyginus vienodo svorio kiekius (100 g), putpelių kiaušiniai iš tiesų pranoksta vištų kiaušinius kai kuriais parametrais, bet ne visais.

Putpelių kiaušiniai vs vištų kiaušiniai

Kur putpelių kiaušiniai turi pranašumų?

Maistinė medžiagaPutpelių kiaušiniai (100 g)Vištų kiaušiniai (100 g)Kuo skiriasi?
Baltymai13,0 g12,6 gSkirtumas nedidelis, bet pastebimas
Vitaminas B121,6 µg1,1 µg45 % daugiau – svarbu vegetarams, vartojantiems kiaušinius
Geležis3,65 mg1,8 mgDvigubai daugiau! Ypač svarbu moterims ir anemija sergantiems
Vitaminas A543 IU520 IUŠiek tiek daugiau, bet ne kardinaliai
Fosforas226 mg200 mgDidesnis kiekis — svarbu kaulų ir dantų sveikatai

Kur putpelių kiaušiniai „pralaimi“?

RodiklisPutpelių kiaušiniai (100 g)Vištų kiaušiniai (100 g)Pastaba
Cholesterolis844 mg370 mg>2× didesnis kiekis
Kaloringumas158 kcal143 kcalŠiek tiek kaloringesni
Kaina3–5× brangesniNeekonomiški kasdieniam vartojimui

Svarbus niuansas: daugelis straipsnių teigia, kad putpelių kiaušiniuose „mažiau cholesterolio“ – tai mitas. Jei lyginame po vieną kiaušinį, tai tiesa (mažas kiaušinis = mažiau cholesterolio). Bet lyginant vienodo svorio kiekius, putpelių kiaušiniuose cholesterolio yra DAUGIAU. Tai ne blogai, jei žinote faktą ir galite priimti teisinga informacija pagrįstą sprendimą.

Sveikata ir putpelių kiaušiniai: faktai be mitų

Internetą užplūdo teiginiai apie putpelių kiaušinių „stebuklus“: nuo alergijų gydymo iki vėžio prevencijos. Atskirkim grūdus nuo pelų.

Putpelių kiaušiniai

Kas moksliniais tyrimais pagrįsta:

  1. Putpelių kiaušiniai iš tiesų turi natūralų ovomukoido proteiną, kuris gali padėti švelninti kai kurių alergijų simptomus. 2010 metų tyrimas parodė, kad putpelių kiaušinių ekstraktas sumažino alerginio rinito simptomus 77,4 % dalyvių. Tačiau tai ne išgydymas, o simptomų palengvinimas, ir veikia ne visiems.
  2. Dėl aukšto geležies kiekio putpelių kiaušiniai gali būti naudingi kovojant su anemija. Vienas tyrimas su vaikais Egipte parodė hemoglobino lygio padidėjimą po reguliaraus putpelių kiaušinių vartojimo. Bet tas pats poveikis gaunamas iš bet kokio geležies turtingo maisto.

Kas yra mitas ar perdėjimas:

  1. Teiginys, kad putpelių kiaušiniai „gydo vėžį“ – nepagrįstas ir pavojingas. Jokių patikimų mokslinių tyrimų nėra. Tai gali būti netgi žalinga, jei žmonės atsisako tradicinio gydymo tikėdami kiaušinių „stebuklais“.
  2. „Putpelių kiaušiniai visiškai hipoalergiški“ – taip pat mitas. Nors jie mažiau alergizuojantys už vištų (ypač baltymas), kiaušinių alergija vis tiek galima. Vaikai, turintys itin sunkią alergiją vištų kiaušiniams, putpelių kiaušinius turėtų bandyti tik gydytojui pritarus.
  3. „Putpelių kiaušiniuose nėra salmonelės“ – tai perdėjimas. Nors rizika mažesnė dėl aukštesnės putpelių kūno temperatūros, salmonelės atvejų būta. Saugiausia – termiškai apdoroti, ypač vaikų ir nėščiųjų mityboje.

Kaip rinktis, laikyti ir ruošti putpelių kiaušinius

Rinkdamiesi putpelių kiaušinius, žiūrėkite į lukšto būklę – turi būti švarus, be įtrūkimų, sausu paviršiumi. Drėgnas ar lipnus lukštas rodo netinkamas laikymo sąlygas. Pakuotėje neturėtų būti sudaužytų kiaušinių, nes tai didina bakterijų patekimo riziką.

Lietuvoje parduodami putpelių kiaušiniai gana dažnai atkeliavę iš mažų ūkių ir ne visada turi oficialų ženklinimą kaip vištų kiaušiniai. Patikimiausia pirkti iš žinomų tiekėjų ar parduotuvių, kurie gali patvirtinti produkto kilmę.

Šviežumo testas toks pat kaip vištų kiaušinių – panardiname šviežius į vandenį. Šviežias nuskęsta, 1–2 savaičių senumo šiek tiek pakyla nuo dugno, senesni plūduriuoja. Putpelių kiaušiniai išlieka šviežesni šiek tiek ilgiau nei vištų dėl storesnės vidinės membranos.

Šaldytuve (2–4 °C) putpelių kiaušiniai išsilaiko iki 4 savaičių, tačiau geriausia suvartoti per 2 savaites. Laikykite lentynoje, ne šaldytuvo durelėse, kur temperatūra svyruoja. Nerekomenduojama plauti prieš laikant – sudrėkintas lukštas greičiau praranda apsauginę plėvelę.

Kambario temperatūroje išsilaiko apie savaitę, bet vasarą – tik kelias dienas. Jei planuojate valgyti termiškai neapdorotus (ko griežtai nerekomenduojama vaikams ir nėščiosioms), būtinai laikykite šaldytuve ir patikrinkite šviežumą.

Ruošiant didžiausias iššūkis – perskelti nepažeidžiant trynio. Lukštas plonesnis, bet klampesnis nei vištų. Geriausias būdas: aštriai peilio smailu galu perkirsti lukštą viduryje, tada atsargiai atplėšti rankomis. Arba naudoti specialias žirklutes putpelių kiaušiniams.

Jau išvirtų putpelių kiaušinių lupimas – kitas iššūkis. Paslaptis paprasta: virkite 2–3 minutes verdančiame vandenyje (jeigu norite minkšto trynio) arba 4 minutes (kietam tryniui), tada nedelsiant perkelkite į ledinio vandens vonelę. Po kelių minučių lengvai sutrenkite lukštą ir lupkite po vandeniu – taip lengviau atsiskirs vidinė membrana.

Kepant putpelių kiaušinius, jie pilnai iškepa vos per 1–2 minutės, nes kiaušiniai maži. Tačiau kepant rizikuojate perkepti, todėl geriau trumpai ir ant mažos ugnies.

Putpelių kiaušiniai

Putpelių kiaušiniai su lukštais: ar saugu ir ar verta?

Vienas populiariausių mitų apie putpelių kiaušinius – kad juos galima ir net reikia valgyti su lukštais. Internetiniai šaltiniai teigia, jog lukštuose gausu kalcio, todėl jie naudingai sveikatai. Realybė kur kas sudėtingesnė.

Kas tiesa? Putpelių kiaušinių lukštuose iš tiesų yra kalcio karbonato – apie 90–95 % lukšto sudėties. Vienas kiaušinis su lukštu gali suteikti apie 800–900 mg kalcio. Lukštai taip pat turi nedidelį kiekį magnio, fosforo ir kitų mineralų.

Kas problema? Lukštai nelabai gerai įsisavinami žmogaus organizme. Kalcio karbonatas iš lukštų yra sunkiai pasisavinamas be papildomų rūgščių ar apdorojimo. Efektyvumas daug mažesnis nei iš pieno produktų ar žalių lapinių daržovių.

Lukštai gali turėti bakterijų, pesticidų likučių ar nešvarumų net kruopščiai juos nuplovus. Jei lukštai nepakankamai nuplauti ar apdoroti, rizikuojate virškinimo sistemos užkrėtimu.

Fizinis pavojus – aštrūs lukšto skeveldrų kraštai gali pažeisti burnos gleivinę, gerklę ar stemplę. Ypač pavojinga vaikams ir žmonėms su jautriu virškinimo traktu.

Jei vis dėlto norite bandyti: tinkamiausias būdas – sumalti išdžiovintus lukštus į smulkius miltelius ir pridėti po šaukštelį į kokteilius ar jogurtą. Niekada nevalgykite aštrių lukšto gabalėlių tiesiogiai. Prieš džiovinant būtinai išvirinkite lukštus 5–10 minučių, kad sunaikintumėte bakterijas.

Vis dėlto jei norite kalcio papildo, geriau pirkite kalcio papildus, o dar geriau valgykite kalciu turtingą maistą (sūrį, jogurtą, špinatus, migdolus). Putpelių kiaušinių lukštų valgymo nerekomenduoja nei gydytojai, nei mitybos specialistai kaip saugaus ar efektyvaus kalcio šaltinio.

Putpelių kiaušiniai vaikams: ar saugu ir nuo kada?

Putpelių kiaušiniai dažnai rekomenduojami kaip pirmas kiaušinis vaikams dėl mažesnės alergijos rizikos. Tačiau vis dėlto reikia šiokio tokio atsargumo.

Nuo kada galima? Pediatrai rekomenduoja kiaušinius (tiek vištų, tiek putpelių) įvesti į kūdikių mitybą nuo 8–10 mėnesių kaip vieną iš labiausiai alergizuojančių produktų ankstyvam įvedimui. Pradėti reikia nuo labai mažo kiekio (ketvirtadalio trynio), būtinai termiškai apdoroto, ir stebėti reakciją 3–5 dienas.

Jei vaikas turi sunkią vištų kiaušinių alergiją, putpelių kiaušinių bandyti galima TIK pasitarus su alergologu. Nors kryžminė reakcija retesnė, ji vis tiek galima.

Saugumas:

  1. NIEKADA neduokite vaikams žalių ar nepakankamai termiškai apdorotų putpelių kiaušinių, nepaisant internetinių mitų apie jų „saugumą“ ir „salmonelės nebuvimą“. Vaikai iki 5 metų – aukščiausios rizikos grupė salmonelės infekcijoms.
  2. Rekomenduojamas kiekis: 1–2 putpelių kiaušiniai 2–3 kartus per savaitę vaikams iki 3 metų, 3–4 kiaušiniai vyresniems. Tai suteikia naudą neperkraunant cholesterolio ar baltymų.

Tėvai dažnai renkasi putpelių, o ne vištų kiaušinius dėl jų mažesnio dydžio. Mažesnis dydis leidžia tiksliau dozuoti porciją mažiems vaikams. Vienas putpelės kiaušinis – ideali porcija pusryčiams mažyliui. Didesnis geležies kiekis naudingas augančiam organizmui, ypač jei vaikas mažai valgo mėsos. Be to, gana unikali putpelės kiaušinio išvaizda gali paskatinti vaikus ragauti ir džiaugtis maistu.

Putpelių kiaušiniai: kulinarinė pusė

Putpelių kiaušiniai

Putpelių kiaušiniai pasižymi švelniu, vištų kiaušiniams labai artimu skoniu, todėl virtuvėje laikomi universalia žaliava. Dėl mažo dydžio jie ypač tinkami užkandžiams – išvirti ir perpjauti tampa puikiu priedu vieno kąsnio užkandėlėms, tartaletėms ar salotoms, kur atrodo įspūdingai ir valgomi vienu kąsniu.

Jie taip pat puikiai dera marinuoti su burokėliais, naudojami ramenams, sriuboms ar tortilijoms, o vaikų patiekaluose dažnai būna patrauklesni dėl žaismingos išvaizdos.

Kepiniuose skonio skirtumo beveik nėra, tad jų naudojimas labiau estetikos ir idėjos klausimas. Keičiant vištų kiaušinius receptuose, vienam vištos kiaušiniui reikia maždaug 4–5 putpelių kiaušinių.

Putpelių kiaušiniai – ne stebuklingas „supermaistas“, bet tikrai vertingas produktas su savo nišomis pranašumais. Jie turi daugiau geležies ir B12, mažiau alergiški, patogesni mažyliams. Tačiau jie taip pat brangesni, turi daugiau cholesterolio ir neatstoja įvairios, subalansuotos mitybos.

Išvada paprasta: putpelių kiaušiniai puikiai tinka kaip įvairovė mityboje, specialiems patiekalams ar tiems, kurie negali vartoti vištų kiaušinių. Bet kasdieniam vartojimui tikintis „stebuklingų“ sveikatos pokyčių – tai tiesiog permoka už paprastą maistinių medžiagų šaltinį.

Ir atminkite! Geriausias maisto produktas – tas, kuris tinka jūsų poreikiams, biudžetui ir skoniui.

Šaltiniai:

  1. https://www.tuasaude.com/en/quail-eggs/
  2. https://www.healthline.com/nutrition/quail-eggs-benefits
  3. https://www.webmd.com/diet/what-to-know-quail-eggs
  4. https://sadiegirlfarm.com/quail-eggs-a-superfood/
  5. https://dexters.world/myths-and-facts-you-need-to-know-about-quails-and-quail-farming/
  6. https://forgetmenotquailfarm.com/quail-farming-myths-debunked/

Nuotraukos aociatyvinės ©canva.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *